Járt utat járatlanért el ne hagyj! Pedig de…

Szerintem mindenki hallotta ezt már szülőktől, nagyszülőktől, bölcsebbektől:

Járt utat járatlanért el ne hagyj!

– tartja a régi mondás, ami egyébként és leginkább zsigeri mantra, a bátortalanok bölcsnek tűnő hivatkozása arra, hogy miért nem próbálnak meg fejlődni, ismeretlen dolgokat, helyeket felfedezni, tanulni, kockáztatni.

Gyerekkorban is hallottuk eme bölcsnek tűnő gondolatot. Ismétlem: bölcsnek tűnik, ám messze nem az! Sok különféle élethelyzetben jöttem rá arra, mit is jelent valójában, s miként fordíthatom a magam javára legvégül. Például úgy, mint Pocahontas a zavaros folyóágon történt felkenuzása során:

Fussunk neki újra 🙂 Emlékszel még, milyen volt gyermekként örökmozgónak lenni, jönni és menni, pörögni és forogni, kipróbálni mindent, legyen az veszélyes, bonyolult, kilátástalan vagy nemes egyszerűséggel könnyű?

Aztán jött az elcsendesedés, a lenyugvás vagy akár a megbékélés és elfogadás. Ez a két helyzet a szélsőséges kettősséget hordozza magában. Elindulás, kíváncsiság, felfedezés majd célba jutás. És ennek a folyamatos, megállíthatatlan újra kezdése – nemtől, kortól, helyszíntől és napszaktól függetlenül. Fedezd fel, lásd meg, hogy a legveszélyesebb pillanat a megállásé. Ugyanis azt érezheted: jól van, a mór megtette dolgát, a mór mehet…

Nem! Menj… és menj újra és újra, keresd a felfedezés lehetőségét, akár kicsiben, akár nagyban. Keresd a saját igazságodat, nézd meg ezt az igazságot több oldalról, aztán kiderülhet, hogy a régóta keresett válaszokat teljesen máshol fogod megkapni, mint azt gondoltad. Aki keres, az talál! Egyenes, tiszta válaszokat, állásfoglalásokat vársz… és meg is fogod kapni, ám ehhez nyíltnak és befogadónak kell lenned! Amennyiben hajlandó vagy más véleményeket, ötleteket, ideákat meghallgatni, akkor a létező legvalósabb igazsággal fogsz szembesülni. Talán még fájni is fog, sértheti az önérzetedet, hisz kiderülhet, nem is volt a Te igazságod annyira racionális igazság.

Ebben a szélsőséges állapotban végül kénytelen leszel felismerni, hogy a KÉTFÉLE igazság még nem hamisság vagy csalárdság! Az igazságnak több megközelítése létezik. Ezzel életed során többször is szembesülsz. Legyen türelmed megélni az igazság két oldalát.

Mihamarabb hagyd el a járt utat a járatlanért!


Eleve elrendeltetés vagy szabad akarat? Válassz! Katt ide!


Bejelentkezés személyes konzultációra, hétköznap, munkaidőben – ha szeretnéd végre saját kezedbe venni a sorsodat:

Szatmári Nórához: + 36 (70) 311 6125

Kérlek, like-old oldalunkat és oszd is meg, amennyiben elnyerte tetszésedet!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..